СТАТИ УЧАСНИКОМ

Українці з Угорщини завоювали Кубок світу

football final 5Упродовж трьох днів на стадіонах Тернополя тривали футбольні баталії Четвертого чемпіонату світу серед команд української діаспори.

Спочатку поділені на дві групи футбольні колективи українців Білорусі, Польщі, Іспанії, Угорщини та минулорічного чемпіона світу - Румунії виборювали право зустрітися у фіналі змагань.

І ось минулої суботи цей матч відбувся. На центральному стадіоні нашого міста у вирішальному поєдинку за почесний трофей зійшлися збірні українців Румунії та Угорщини. Упродовж півтора годин уболівальники на трибунах були свідками чесної та безкомпромісної спортивної боротьби за звання найсильнішої команди світу серед української діаспори. І хоча ще у першому таймі українцям з Угорщини вдалося забезпечити собі доволі комфортну перевагу у рахунку, напруга на полі тривала аж до фінального свистка головного арбітра матчу, а заодно й ініціатора вже четвертого поспіль Чемпіонату Ігоря Бокія.

Остаточний рахунок на табло 6:1 у жодному випадку не відобразив волі українців з Румунії до перемоги. Проте, цього вечора спортивне щастя було на боці їх суперників, які й стали новими володарями Кубка світу та Кубка організатора Чемпіонату - міжнародного об’єднання громадських організацій «Четверта хвиля».

Після фінального матчу відбулося нагородження команди-переможниці, кращих футболістів та урочисте закриття змагань. У своїх виступах перед глядачами і спортсменами представники Національного комітету України, обласної федерації футболу, Тернопільської міської ради та інші щиро подякували українцям, які живуть і працюють закордоном, за участь у Чемпіонаті, за те, що, незважаючи ні на що, не забувають дорогу до отчого краю, зголосилися і приїхали в Україну.
А, так званий «третій тайм» міжнародної зустрічі команд діаспори уже традиційно відбувся у ресторані «Рандеву», власником якого є учасник Ліги підприємців «Українська справа» Ігор Парій. До речі, саме Ліга цьогоріч, як і у попередні роки, взяла на себе велику частку матеріальних витрат, пов’язаних з розміщенням та харчуванням спортивних делегацій і власним коштом організувала прощальний фуршет.

- Почасти трагічна історія нашого народу розкидала українців по всьому світу. Хтось з них виїхав на заробітки, інші лише по закордонах змогли врятуватися від більшовицьких репресій. Одна хвиля еміграції, друга, третя, четверта… Скільки ще потрібно таких хвиль, щоб держава Україна зрозуміла: найбільше багатство країни – люди? Так, працьовиті та щирі душею українці не пропадуть ніде. Проте їхні серця завжди залишатимуться тут. Тож, слава Богу, що завдяки Чемпіонату вони, чи їхні діти, отримали ще одну можливість знову ступити на українську землю. А ми, як справжні господарі, просто зобов’язані зробити все можливе, щоб наші єдинокровні брати почували себе як рідні серед рідних, - зауважив голова правління Ліги підприємців «Українська справа» Михайло Ратушняк.

Фото Івана Пшоняка та Ігоря Крочака.