СТАТИ УЧАСНИКОМ

Вручено Всеукраїнські премії імені братів Лепких

premiya lepkuh logo22 січня 2013 року, в День Соборності України, в актовому залі Тернопільського обласного краєзнавчого музею відбулася культурно-мистецька подія – нагородження Всеукраїнською літературно-мистецькою премією ім. Братів Богдана та Левка Лепких за 2012 рік.

Як відзначив голова Громадської ради Богдан Хаварівський, від громадських організацій, колективів, творчих спілок та окремих громадян надійшло понад 20 подань про нагородження премією.

Із урахуванням рівня та професіоналізму художніх, наукових, мистецтвознавчих та публіцистичних творів Громадська рада вирішила присудити Всеукраїнську літературно-мистецьку премію ім. Братів Богдана та Левка Лепких:

– поетові, публіцисту, літературознавцеві, відповідальному секретареві Національної спілки письменників України Володимиру Барні (м. Київ) – за активну літературно-мистецьку діяльність на пошанування творчості Богдана Лепкого та книгу «Храм вічності душі»;

– голові Всеукраїнської громадської організації «Чорнобиль – Допомога» Віктору Тупілку (м. Донецьк) – за пропаґанду української історії, літератури та мистецтва на Сході України;

– мистецтвознавцеві, художниці Тамарі Удіній (м. Тернопіль – США) – за вагомий внесок в українське образотворче мистецтво, зокрема публікації останніх років у художніх каталогах і засобах масової інформації.

Як і впродовж кількох минулих років, меценатами премії стали підприємці об’єднання «Українська справа» (голова – Михайло Ратушняк).

Теплі слова про лауреатів премії виголосили літератор і журналіст Михайло Ониськів, професор Михайло Андрейчин, письменник Богдан Мельничук та інші.

Голова Ліги підприємців «Українська справа» Михайло Ратушняк зауважив, що українська культура повна неоціненних скарбів. І в той час, коли через недофінансування з боку держави культура ледь животіє, саме підприємці, як це було раніше в історії України, повинні допомогти українській культурі вижити. Перед нашою організацією стоїть завдання не тільки захищати підприємців, а й по мірі можливостей сприяти відродженню та популяризації українських національних традицій та культури. Тернопільщина славиться своїми визначними уродженцями, які прославили край не тільки в Україні, а й за кордоном. Безперечно, що до цієї когорти належать брати Богдан та Левко Лепкі, які своїми знаннями, талантом та діяльністю уславили Тернопільщину та Україну. М.Ратушняк від імені підприємців «Української справи» висловив пошану лауреатам премії і привітав присутніх та усіх тернополян з Днем соборності України.

Символічним стало те, що одним із лауреатів премії став житель Донецька – активний пропагандист української культури та побуту, дослідник діяльності та життя українських дисидентів, громадський діяч Віктор Тупілко. Особливо зворушило звернення донеччанина до присутніх, щира подяка за визнання праці всього колективу музею та підтримка тернополян.

Почесну нагороду Тамари Удіної, котра відійшла у засвіти напередодні у США, було вручено художнику Євгену Удіну. Ліга підприємців «Українська справа» вислоювлює щирі співчуття рідним і близьким п. Тамари.

premiya lepkuh 2013
На фото: Михайло Ратушняк, Віктор Тупілко Богдан Хаварівський