СТАТИ УЧАСНИКОМ

Ярослав Гринчишин: «За нашими книгами навчаються школярі всієї України»

grunchuwunДо Ліги підприємців «Українська справа» входить одне з найуспішніших видавництв країни «Підручники і посібники». Його засновники — у минулому викладачі Тернопільського педагогічного університету Ярослав Гринчишин та Ярослав Гап’юк. Цьогоріч «Підручники і посібники» на основі даних Державної служби статистики України визнані найкращим видавництвом України. У чому таємниця успіху видавництва і як вдалося двом викладачам створити успішне підприємство «з нуля», розповів Ярослав Гринчишин.

— Ярославе Тадейовичу, як виникла ідея створити видавництво?

— Коли ми з Ярославом Гап’юком у 90-х роках готували до друку спільну книгу і шукали видавництво, щоб її надрукувати, то зрозуміли, що в Україні потрібно багато чого міняти, яку технології підготовки книги до друку, так і у друці. Особливо це стосувалося сегменту навчальної літератури. Потрібно йти в ногу з часом: усе слід робити якісніше і швидше. Ми тоді подумали: якщо ніхто не береться за випуск нашої книги, то чому б не створити своє видавництво? Розпочинали з орендованого підвального приміщення завбільшки 12 квадратних метрів.

Згодом, заробивши перші гроші, придбали американський друкарський станок за $6 тисяч — величезні на той час кошти. І якщо спочатку всі операції, крім друку, виконували самі, то тепер довелось уже наймати працівників. Згодом перейшли в більші приміщення — 40 кв. м, потім 300, докупили техніку, розширили штат. Сьогодні ж у нас працює понад 100 працівників: редактори, художники, дизайнери, методисти, друкарі, оператори різного після друкарського обладнання, бухгалтери, менеджери… Видавництво займає три чималі корпуси (понад 5000 кв. м).

Майже за двадцять років роботи ми посіли одне з провідних місць на ринку навчальної літератури. Випускаємо підручники, посібники, довідники, хрестоматії, методичну, краєзнавчу, дитячу, художню, публіцистичну літературу.

— Чому левова частка вашої продукції — навчальна література? Її ж набагато важче випускати, аніж художню…

— Так, художня література — найлегший сегмент у видавництві, оскільки не потребує особливо копіткої роботи. А з навчальною літературою все набагато складніше, але вона найбільш затребувана. Перш за все вона має бути написана доступною для дитини мовою, без помилок і,поза сумнівом, бути цікавою і потрібною.

— У чому родзинка вашого видавництва?

— Найперше — у власній поліграфічній базі. Будь-який посібник чи підручник, який ми видаємо, «консервуємо» і, якщо потрібен ще один наклад, робимо це у найстисліші терміни. Не кожне видавництво може похвалитися власною друкарнею. Видаємо понад200 нових найменувань щороку. З видавництвом співпрацюють понад 700 авторів з усіх регіонів України. Географія збуту нашої продукції охоплює всю Україну. Окрім того, у нас висококваліфікований колектив, що особливо важливо при видавництві навчальної літератури. Плинність кадрів у нас мінімальна, тому що професіоналізм у нас оцінюється відповідною заробітною платою. Окрім того, працівникам видаємо безвідсоткові позики для покращення житлових умов, для розв’язання інших побутових проблем.

— Чи вплинула на вас економічна криза?

— Так, звичайно. Схожі періоди ми переживали двічі — у 1998 та 2008 роках, коли відбувалося різке знецінення гривні. Нині через «стрибок» курсу долара ціна паперу зросла майже втричі, а закуповуємо його закордоном — у Фінляндії, Польщі, Словаччині. В Україні паперове виробництво не так налагоджено, та й якість вітчизняного паперу поступається іноземному. Отож, намагаємося вижити в нинішніх економічних реаліях, про розвиток зараз годі й думати, головне, щоб ринок стабілізувався. На жаль, в Україні закони змінюються чи не щодня, дуже важко щось планувати на перспективу. Торік ми хотіли укласти контракт з турецькими виробниками на придбання техніки. Ми готові були заплатити за контрактом, сплатити державі всі податки (мито і ПДВ), але, на жаль, українським законодавством не передбачено оплату наперед, а лише після завезення техніки (через 2–3 місяці). А за цей час курс долара з 8 гривень «стрибнув» до 28. Нам би просто не вистачило грошей на податки. А далі — фінансові санкції за несплату (штрафи, пені). Так держава дбає про підприємництво в Україні.

— З якими проблемами стикаєтеся в роботі?

— Найбільшою проблемою є те, що у нашому Міністерстві освіти дуже люблять експериментувати над навчальними програмами. Щороку вносять нові й нові зміни, які, зазвичай, ускладнюють навчальний матеріал без жодної потреби. Найприкріше те, що підручники для школи видають без апробації. Їх пишуть буквально за кілька місяців. А потім дивуємося, чому в них сила-силенна помилок,більшість з яких виявляють уже в ході навчального процесу. Річ у тім, що сприйняття тексту учнем першого класу і вчителем чи професором, створює підручник,— різне. Потрібно, щоб тексти були адаптовані до віку дитини, науково коректні, не містили зайвої інформації. На мій погляд, щоб підготувати по-справжньому якісний підручник, потрібно один рік для його написання і два — для апробації, але, на жаль, у нас цим нехтують.

— Невдовзі розпочнуться літні канікули. Що запропонуєте школярам?

— Узимку ми випустили серію «Зимові канікули» — це книжки, де у цікавій формі подано матеріал, який діти вивчили за півріччя. Він поданий в ігровій формі, більш стисло, ніж у підручниках, діти таким чином можуть граючись закріпити свої знання. Ми побачили, що батьки залюбки купують ці книжки, отож, розробили серію «Літні канікули». У цих книжках уміщений матеріал, який є закріпленням вивченого і пропедевтикою нового. Сподіваємося, що ця серія теж стане популярною.

Оксана СМІЛЬСЬКА