СТАТИ УЧАСНИКОМ

Жінки в бізнесі. Марія ФЕНЦ: «Основне – бути на своєму місці і займатися своєю справою»

ferencКажуть бізнес – це суто чоловіча справа. Адже, щоб втримати власну справу при такій нестабільній економічній ситуації в країні, вистояти у непростій боротьбі з конкурентами, потрібно бути справжнім бійцем. Однак тернопільський підприємець Марія  Фенц на власному прикладі доводить, що і жінкам під силу розвивати власний бізнес. Головне, каже жінка, займатися своєю справою.
Пані Марія поділилася своєю історією.
«Народилася я у маленькому, мальовничому селі  Костільники Бучацького району.  За порадою батька обрала для себе зовсім не жіночу, однак дуже необхідну професію. Після восьмого класу вступила у Львівський будівельний технікум на спеціальність промислове та цивільне будівництво. По тій же спеціальності навчалася і в інституті. Завжди вважала свою спеціальність дуже цікавою і потрібною.


Після закінчення технікуму по скеруванню пішла працювати техніком-будівельником у Тернопільський філіал Київського проектного інституту «Діпроцивільпромбуд».  Пропрацювавши там кілька років, так склалися обставини, що я перейшла у Будівельний банк.  У банківській системі пропрацювала 23 роки. Пройшла неабияку школу, набулася надзвичайного досвіду», - розпочала розмову Марія Фенц.
Фірма «Гудвіл», яку вже тривалий час очолює пані Марія, займається оцінкою майна, бізнесу, земельних ділянок, яка використовується при передачі майна в заставу, при складанні договорів купівлі – продажу, дарування, для розрахунку орендної плати, при викупі, приватизації та інше. Здійснює оцінку нематеріальних активів (пакетів акцій, об'єктів інтелектуальної власності). Займається виготовленням звітів для вводу в експлуатацію самовільно збудованих житлових, дачних, садових будинків без дозволу на виконання будівельних робіт тощо. Дуже широкий спектр послуг. Пані Марія поділилася й тим як вона потрапила у цю сферу та, як їй вдається не лише втримувати фірму «на плаву», а й розвивати, виходити на всеукраїнський ринок.
«Це було у 1996 році. Державні установи почали комерціалізуватися. Потрібно було у дуже короткі терміни пристосовуватись до нових правил, а саме ринкових відносин, вивчати чимало нової документації.
Нас відправили на навчання в Київський міжнародний інститут бізнесу. Саме тоді у мене все перевернулося з ніг на голову. Я почала більш детально цікавитися оцінкою. І побачила у цій справі неабияку перспективу. Попри те, що не було відповідної літератури, люди ще мало тямили у цій справі, я доклала максимум зусиль і в тому ж році склала кваліфікаційний екзамен. Згодом отримала сертифікат, який числиться під номером «735» (що означало що в той період в країні в галузі оцінки було не більше 1000 спеціалістів, а  в даний час працює більше 10 000 спеціалістів).
Сьогодні люди, котрі йдуть у цю непросту спеціальність мають змогу обирати певні напрямки оцінки. А у фірмі Марії Фенц виконується оцінка практично за усіма напрямки, окрім об’єктів культурної спадщини.
«Після того, як я пішла з банківської сфери, у 2000 році створила власну фірму. Скажу чесно, важко було на це відважитися. У більш молодому віці це якось легше. А тут було боязко… Однак Бог дав і ми цьогоріч 7 липня відсвяткували 18-річчя нашої фірми.
У процесі роботи у нас увесь час з’являлися нові послуги, до прикладу, такі як оцінка землі, технічна інвентаризація та експертиза технічного стану будівель та споруд».
Пані Марія зізналася, що увесь час вчиться, шукає нові напрямки розвитку бізнесу, нових замовників. Жінка каже, що інколи у неї з’являються думки про відпочинок, пенсію, однак ентузіазм, любов до власної справи беруть гору.

«Я не можу зрозуміти людей, котрі кажуть, що не можуть реалізуватися в своїй професії, немає роботи тощо. Я переконана, якщо ти любиш свою справу, ти завжди знайдеш шляхи вирішення будь-яких труднощів.
Сьогодні нашими послугами користуються не лише жителі Тернопільщини, а й різних регіонів країни. Ми виїжджаємо на об’єкти, робимо їх огляд. Дуже дорожимо нашими клієнтами, до кожного намагаємось знайти індивідуальний підхід. Адже розуміємо, що несемо неабияку відповідальність».
Окрім цього, директорка розповіла, що у неї на фірмі надзвичайно низька плинність кадрів. Люди роками тримаються на робочому місці. Вони давно вже перестали бути співробітниками, а стали однією сім’єю.
«Щороку ми влаштовуємо корпоративи. Збираємось усією командою та їздимо по країні. Однак, чомусь мої працівники найбільше облюбували культурні та історичні місця саме Західної України. Кажуть, їм тут найкомфортніше. Головне, щоб здоров’я дозволяло втілити усі наші задуми в майбутньому».
Якось, під час розмови з одним із найулюбленіших замовників Михайлом Ратушняком, пані Марія дізналася про Лігу підприємців «Українська справа». Жінка каже, що їй дуже сподобалася сама ідея створення такої Ліги, а ще гасло «Свій до свого по своє».  Пані Марія переконує, що сьогодні, як ніколи, потрібно триматися купи, підтримувати одне одного.
«Я, не вагаючись, вирішила приєднатися до Ліги. Можливо, не завжди вдається брати активну участь у всіх проектах, однак, я завжди їх підтримую».
Кажуть, у Лізі підприємців існують такі собі картки знижок (для своїх). Чи готова пані Марія взяти участь і в цьому?
«Певна річ! Ви самі бачили, у мене на вхідних дверях офісу є емблема «Української справи». Це значить, що я завжди готова прийти на допомогу, зробити знижку, порадити».
Мила, усміхнена, роботяща, сповнена неабиякого ентузіазму – ось така вона жінка в бізнесі.