СТАТИ УЧАСНИКОМ

У Тернополі вже чверть століття вручають премію видатних земляків

lepkuh 2016 1Напередодні Стрітення Господнього у виставковій залі  обласної організації Національної Спілки художників України пройшла 25-а церемонія вручення Всеукраїнської літературно-мистецької премії імені Братів Лепких. Ушосте поспіль призовий фонд цієї почесної нагороди сформувала Ліга підприємців «Українська справа», яку очолює відомий у нашому краї бізнесмен, добродій та меценат Михайло Ратушняк.

За час від дня заснування премії наших славетних земляків її лауреатами стали понад сто літераторів, митців, діячів культури та науки, палких шанувальників та вартових всесвітньо відомої спадщини братів Богдана та Левка Лепких.

Цьогоріч у результаті таємного голосування громадська рада назвала лауреатами премії за 2015 рік:

- науковця, письменника, заслуженого діяча мистецтв України Олега Германа – за літературно-мистецькі твори і просвітницьку діяльність у засобах масової інформації;

- письменницю, журналістку Валентину Семеняк-Штангей – за багаторічну літературну і журналістську діяльність;

- художника, громадського діяча, заслуженого художника України Богдана Ткачика – за цикл художніх полотен «Хресна дорога України» і громадську діяльність;

- педагога, діяча культури Олега Тернопільського – за багаторічну діяльність щодо збереження пам’яті про Богдана Лепкого.
Ну урочинах з нагоди вручення дипломів лауреатів, посвідчень, нагрудних знаків та грошових винагород у виставковій залі зібралася дружня літературно-мистецька родина Тернопілля та представники громадськості.

Називаючи прізвища достойників, голова громадської ради Богдан Хаварівський коротко охарактеризував вагомий внесок кожного у збереження та примноження духовного, літературного і мистецького потенціалу України.

Натомість, переможці творчого конкурсу (окрім Валентини Семеняк-Штангей, яка зараз перебуває у відрядженні за кордоном)  наголосили, що засноване ще на зорі національного відродження високе визнання спонукатиме їх до подальшої копіткої праці, до пошуку все нових форм та методів творчого самовираження.

Щирість цих обіцянок, активна громадянська позиція та непереборна віра цьогорічних переможців премії у краще завтра України, підсилені виступами відомих тернопільських художніх колективів та окремих виконавців, передалися усім присутнім на урочистій церемонії.

- За всі шість років, відколи «Українська справа» опікується премією імені Братів Лепких, мені ніколи не було соромно за жодного з її лауреатів. Усі вони – достойні такого високого пошанування та визнання, - наголосив голова правління Ліги підприємців Михайло Ратушняк.

Фото Івана ПШОНЯКА.