СТАТИ УЧАСНИКОМ

Михайло Ратушняк: «Мистецтво, яке лягає на полотно порухами серця, є найдосконалішим»

plener hudog zar 15 1Завершився Всеукраїнський пленер, присвячений 775-річчю явлення Матері Божої у Зарваниці.

Десять художників з Київщини, Тернопілля, Луганщини, Волині зібралися у християнській святині, щоб започаткувати сакральну колекцію Зарваниці. Про неї мріяв митрополит Андрей Шептицький, 150-річчя якого відзначаємо цього року. Тож кожен із митців має намір подарувати Марійському духовному центру по дві картини, написані тут.

А поки що під час Всеукраїнської прощі учасники пленеру виставили у дзвіниці майже сто полотен. Відтак кожен охочий міг купити собі вподобаний витвір мистецтва. Вартість власних робіт визначали самі художники, але варто мати на увазі, що зароблені кошти митці витратять на придбання бронежилетів, берців, літньої форми одягу та на інші потреби українських воїнів.

18 липня Блаженніший Святослав, Глава УГКЦ, відвідав і благословив перший Всеукраїнський живописний пленер «Тобі, Богородице! Зарваниця – 2015». Від імені митрополита Василія (Семенюка) митці отримали подячні грамоти.
Також, у свою чергу, ініціатори заходу - член Національної спілки художників України Микола Шевчук та заслужений журналіст України Олег Снітовський подякували спонсорам та всім людям доброї волі, які матеріально підтримали цю ідею. У переліку окремих наших краян та громадських організацій, котрі не обділили увагою і коштами проведення пленеру, – відомий тернопільський меценат Михайло Ратушняк учасники очолюваної ним Ліги підприємців «Українська справа» - приватний підприємець Михайло Василишин, керівник мережі магазинів «Мегалюкс» та «Орбіта» Іван Барладин, Михайло Шкільний з ТОВ «Сім-сім», Ярослав Гап’юк і Ярослав Гринчишин з видавництва «Підручники і посібники».

 

Минулої неділі під час прощі пан Михайло з родиною відвідав виставку художників і був у захопленні від їх шедевральних творів.

Приймаючи від визнаних українських митців щирий подарунок – картину, написану у Зарваниці, він зауважив, що мистецтво, яке лягає на полотно порухами серця, є найдосконалішим.

- Кожна, створена тут картина є проявом вашої глибокої духовності, - зазначив Михайло Ратушняк. – Тому бажаю, щоб і надалі ці прекрасні краєвиди і чудотворні місця Зарваниці на лише надихали вас на творчість, у якій ви – неперевершені, а й кликали до активної роботи з розбудови нової України, якій ви вкрай потрібні.