СТАТИ УЧАСНИКОМ

Реабілітація Дністром. Репортаж зі сплаву для бійців АТО

spl ato 1Оригінальний відпочинок для героїв, які захищають Україну від російського агресора, пропонують на Тернопільщині. Місцеві туристи та небайдужі підприємці об'єдналися разом, аби допомогти хлопцям забути жахи війни. Бійцям АТО та їх рідним організували реабілітацію та водному плесі Дністра. Зокрема, неординарну мандрівку на плоті із пластикових пляшок, екскурсію визначними природними пам'ятками Дністра та відпочинок з найріднішими людьми.

У Тернополі перші родини, які вирушають у мандрівку, проводжали небайдужі мешканці міста, які допомагали в організації акції, а також першими випробували пліт. Серед них були і учасники Ліги підприємців «Українська справа».

У містечку Коропець Монастириського району для гостей організували екскурсію. А далі всі вирушили до Дністра, аби розпочати подорож. Місцеві жителі прийшли на берег, аби подякувати героям та принесли їм нехитрі гостинці – полуниці, сир, консервацію. Бабусі обіймали хлопців зі сльозами на очах. Перед від'їздом екіпаж плоту благословив місцевий священик отець Іван.
Петро Бартош рік прослужив у 95-й бригаді. Він пішов захищати Україну ще під час першої хвилі мобілізації. Чоловік радіє, що випала нагода відпочити разом із сім'єю – дружиною, донечкою і сином. Оленка та Костик вперше пливуть на плоту. Кажуть, мандрівка їм подобається.

Оригінальний водний транспорт виготовили з майже 10 тисяч пластикових пляшок активісти еколого-просвітницької ініціативи «Данастріс - Альтернатива»

- Ми робимо такий сплав уперше, - каже співорганізатор акції Валерій Сеньків. - На жаль, така ситуація в країні. Тож ми вирішили, що цього року будемо допомагати цим людям. Ми за багато років вивчили Дністер, можемо запропонувати хороші місця, екскурсії по берегах річки.

Одночасно на плоту можуть перебувати до 15 пасажирів. Плавучий табір мандруватиме по Дністру все літо. Пасажири і відпочиватимуть, і харчуватимуться на плоту. Готуватимуть їжу на вогнищі. Робитимуть це і на березі річки, і на самому плоті. Під час рейсів пасажири будуть змінюватися. Такі сплави планують проводити до кінця літа для бійців АТО, тож закликають їх зголошуватися і приїздити на реабілітацію Дністром.

Юля ТОМЧИШИН. Фото автора. Тижневик «Наш ДЕНЬ».