СТАТИ УЧАСНИКОМ

Жива вода Дністра

danastriy 15Ліга підприємців «Українська справа» долучилася до проекту згідно з яким протягом літа більше двохсот демобілізованих учасників АТО і волонтерів з усієї України зможуть пройти своєрідну реабілітацію у мандрівному еколого-просвітницькому таборі «Данастріс–Альтернатива».

Ті, хто зголоситься на запрошення громадських активістів Тернопільщини, мандруватимуть по Дністру за маршрутом «Галич-Хотин» на плоту площею 60 квадратних метрів, зробленого з пластикових пляшок.

До речі, табір «Данастріс-Альтернатива» вже не вперше організовує сплави Дністром. Ще у 2008 році його організатори започаткували цю акцію з метою популяризації Дністровського каньйону, який тоді претендував на звання одного із семи чудес України. З того часу мандрівний табір продовжує свою роботу у різних форматах.

Цьогоріч ініціативна група вирішила запросити в екстремальні мандрівки Дністром демобілізованих українських бійців, щоб таким чином допомогти їм повноцінно повернутися до мирного життя.

Як розповів представник громадської ініціативи «Данастріс-Альтернатива» Сергій Хлєбас, під час кожної таборової зміни відпочиватимуть 45 осіб. Протягом сплаву відбуватиметься своєрідна ротація, адже на плоту можуть комфортно розміститися лише 12-15 людей.

Мандруючи, учасники табору матимуть змогу не лише відпочити, а й ознайомитися з історико-архітектурними і ландшафто-природними пам’ятками Дністровського каньйону, взяти участь в екологічній акції.

- Це не сплав у класичному розумінні цього слова. Ми не пливемо на швидкість, ні на час. Ми робитимемо зупинки, в ході яких, проведемо екскурсії. Наша громадська ініціатива за 7 років існування накопичила досить багато інформації про Дністровський каньйон, - зауважив Сергій Хлебас на засіданні Тернопільського прес-клубу.

До речі, організатори зізнаються – від допомоги фінансової чи фізичної не відмовляться, і саме тому вирішили звернутися за підтримкою як до окремих бізнесменів, так і до громадських організацій.

Чи не першою на це запрошення відгукнулася Ліга підприємців «Українська справа». На переконання голови правління Ліги Михайла Ратушняка, «Данастріс-Альтернатива» вчинило як справді патріотично свідоме об’єднання ентузіастів, і саме тому «Українська справа» всіляко, у тому числі й матеріально, сприятиме організації сплаву.

- Хай води Дністра стануть живильними для тих, хто ще донедавна боронив від загарбників українську землю, хто ризикував власним життям заради кожного з нас. Нині ми повинні якомога краще подбати про тих, хто ще вчора днював і ночував у бліндажах та окопах під залпами «Градів» та під кулями окупантів, - зазначив Михайло Ратушняк.

Відрадно, що запропонований ентузіастами захід також підтримали й інші учасники Ліги підприємців «Українська справа» і зокрема, від «Гільдії рестораторів Тернополя» - Михайло Гросуляк та Ігор Парій.

- Вся країна на сьогодні повинна згуртуватися навколо того, що робиться на Сході, і безумовно, ми повинні допомогти реабілітуватися тим людям, які повертаються звідти, – сказав Михайло Гросуляк. - Це люди із порушеною психікою, які пройшли пекло війни. Тож маємо їм допомогти.

Свого колегу підтримав Ігор Парій:

- Відпочинковий сплав Дністром - також один із способів допомоги нашим бійцям. Потрібно допомагати військовим на лінії фронту, але й вкрай важливо допомагати і тим, хто звідти повернувся.

Варто зазначити, що у ході консультацій, як організатори, так і меценати зійшлися на думці, що на сплав варто запросити також волонтерів, які не менше, ніж вояки, потребують бодай короткого відпочинку від своєї величезної за обсягом, титанічної за суттю і надважливої за моральними критеріями роботи.

Перша зміна сплаву за маршрутом «Галич-Хотин» розпочнеться вже на початку червня і триватиме протягом трьох тижнів. За попередніми підрахунками безкоштовну участь у ній зможуть взяти приблизно півсотні людей.

З питань надання фінансової та волонтерської допомоги можна звертатися до організаторів табору «Альтернатива» за телефонами: 098 207 27 27 та 097 504 56 75.