СТАТИ УЧАСНИКОМ

У Тернополі «Українська справа» вручила Всеукраїнську премію

lepkuh 2015 1Уже традиційно у День соборності України в Тернополі вручають Всеукраїнську літературно-мистецьку премію ім. братів Богдана та Левка Лепких. Цього року урочини з цієї нагоди відбулися у приміщенні обласного краєзнавчого музею.

Передусім, учасники зібрання та присутні хвилиною мовчання пом’янули українських героїв, які загинули під час Революції Гідності і у війні на сході України, лауреатів премії минулих років, які відійшли у засвіти.

Диплом та посвідчення лауреата, а також грошову винагороду першою отримала уродженка Тернополя, а нині киянка, мистецтвознавець Оксана Ваврик - за монографічні дослідження та книгу «Кобзарські школи в Україні».

Такі ж відзнаки з рук голови Громадської ради з присудження премії Богдана Хаварівського та голови правління Ліги підприємців «Українська справа» Михайла Ратушняка отримали:

директор Остап Гайдукевич за дорученням педагогічного колективу Тернопільської обласної експериментальної школи мистецтв – за вагомий внесок у розвиток національної культури та високоорганізований навчальний процес;

тернопільський видавець Іван Максимів – за багаторічну видавничу діяльність і популяризацію творчої спадщини братів Лепких;

поліграфіст, редактор Богдан Ничик (м. Тернопіль) – за громадсько-культурну діяльність і серію статей про творчість Б. Лепкого.

Презентуючи творчі надбання цьогорічних лауреатів, члени Громадської ради наголошували на їх безцінному внеску у розвиток національної літератури і мистецтва. Натомість, нагороджені щиро дякували організаторам і меценатам за належне пошанування своїх праць і творчих знахідок.

Урочини супроводжувалися високохудожніми виступами вчителів та учнів обласної школи мистецтв, аматорів з батьківщини Левка та Богдана Лепких - Бережанщини.


На фото: лауреати премії; фото на згадку; миттєвості урочин.

Нагадаємо, що на початку другої декади січня на своєму черговому засіданні члени Громадської ради, серед яких відомі в області письменники, художники, громадські діячі, науковці, краєзнавці - Богдан Хаварівський, Михайло Ониськів, Богдан Мельничук, Михайло Андрейчин, Євген Безкоровайний, Богдан Андрушків, Ігор Дуда, Віктор Уніят, Ярослав Омелян, Богдан Кусень, Михайло Ратушняк та інші - обговорили 19 кандидатур, які творчі колективи, громадські організації подали на здобуття Всеукраїнської премії імені братів Лепких за 2014 рік. Зважаючи на велику кількість претендентів, з трьох – до чотирьох була збільшена кількість лауреатів.

Ліга підприємців «Українська справа», яка вп’яте поспіль формує фонд цієї Всеукраїнської культурно-мистецької премії, уже давно стала невід’ємною складовою політично-суспільних, культурно-мистецьких і національно-патріотичних подій та перетворень у нашому краї. Піднявши на свій прапор гасло кооперативного руху на Галичині 30-х років минулого століття «Свій до свого по своє», це громадське об’єднання актуалізувало його у сучасних умовах глобалізації економіки та нівелювання нашої історичної національної ідентифікації. Учасники «Української справи» продукують економічний патріотизм, основою якого є принцип «УКРАЇНСЬКІ гроші – в українські руки – на українські СПРАВИ».