СТАТИ УЧАСНИКОМ

Запалімо свічечку, помолімося, згадаймо…

1 listopada pominalnij den 50776Духовна традиція українського народу надзвичайно багата щодо молитви, поминальних і задушних днів. Останніми десятиліттями на Тернопільщині як і в Галичині прийнявся звичай першого листопада іти на цвинтар і на могилах рідних запалювати свічки. Свято увійшло до християнського календаря у 835 році з благословення Римського Папи Григорія IV. Цей звичай наш народ перейняв від Всесвітнього дня померлих, який вшановують не тільки римо-католики, але практично всі народи, пов’язані з християнською культурою у більшості країн світу.

З цим святом пов’язано багато переказів і звичаїв. За одним із переказів у ніч на 1 листопада душі померлих приходять до своїх колишніх осель і спостерігають за тими, кого знали за життя. Цього дня небо стає відкритим, тому усі молитви за небіжчиків у цей день долітають до неба швидше і дарують грішникам мить полегшення.

1 листопада в Галичині є одним із найурочистіших днів, адже у часі збігаються кілька вікопомних дат з християнського і патріотичного календарів.

Цього дня в Галичині відзначають Листопадовий чин 1918 року, коли галицькі стрільці перебрали в австрійському Львові владу. День 1 листопада, згодом став правдивим тріумфом державницьких стремлінь галицького українства. Цього ж дня у 2002 р. перепохований Президент УНРади ЗУНР Євген Петрушевич.

1 листопада 1939 року на 5-й позачерговій сесії Верховної ради СРСР Західну Україну прийняли до складу Радянського Союзу і возз’єднали з УРСР. Розпочалися масові репресії, депортації, винищення десятків тисяч безневинних людей.

Першого листопада згадують митрополита, Слугу Божого Андрея Шептицького – цього дня у 1944 році духовний опікун українства, відійшов у вічність.

Окрім того, цього ж дня загинув полковник Армії УНР, один із лідерів ОУН Андрій Мельник, а також уродженці Тернопільщини, Борці за волю України: заступник Головного референта СБ ОУН Мирон Голояд, член Головної ради ОУН Василь Турковський, учасники національно-визвольних змагань Богдан Глібовицький та Андрій Цепко.

Тому, цього дня молимося також за всіх тих, які боролися за незалежність нашої Батьківщини. Отож, 1 листопада прийдімо на Микулинецьке кладовище, де відбудеться панахида за всіх Борців за Волю України.

Пам’ять про померлих свідчить про те, що християнська любов не закінчується зі смертю, але переходить у вічність. Тому, прийдімо на цвинтарі, вклонімося рідним, запалімо свічечку, помолімося, згадаймо й попросімо прощення…

Голова Ліги підприємців «Українська справа»,

депутат Тернопільської міської ради

Михайло Ратушняк