СТАТИ УЧАСНИКОМ

«Українська справа» поглиблюватиме зв’язки зі службою зайнятості

centr zaj zyst 1Днями на у Тернополі з робочою поїздкою перебував голова Державної служби зайнятості Ярослав Кашуба. На зустрічі з роботодавцями краю київський чиновник повідомив, що зараз очолювана ним служба перебуває на етапі своєї модернізації.

За словами Ярослава Кашуби, минулися ті часи, коли центри зайнятості населення виконували лише соціальну функцію – ставили непрацюючих на облік та виплачували їм матеріальні допомоги.

Сучасне завдання полягає у тому, щоб значно розширити сферу взаємовідносин як з людьми, які тимчасово не працюють і перебувають у пошуках роботи, так і з центрами профтехосвіти, профспілками, роботодавцями, які готові прийняти на виробництво кваліфікованих робітників.

- У цьому процесі служба зайнятості має стати надійним, діловим та відповідальним партнером, а не просто посередником, - зауважив Кашуба. – Відтак, ми зараз оперативно вивчаємо та аналізуємо позитивний міжнародний досвід, значно реорганізуємо базові та регіональні центри і на підставі цього готуємо відповідні зміни до чинного законодавства про працю, які подаємо на розгляд уряду з подальшим затвердженням Верховною Радою України.

Також під час зустрічі голова Державної служби зайнятості уважно вислухав зауваження і пропозиції роботодавців, найактивнішими серед яких були учасники Ліги підприємців «Українська справа» Ігор Парій, Юрій Хоміцький та Василь Заліщук.

Зокрема відомий ресторатор Ігор Парій зазначив, що уже давно плідно співпрацює з Тернопільським міськрайонним центром зайнятості, що дозволяє йому отримувати передбачені законом пільги у частині сплати єдиного соціального внеску. Зовсім недавно у Тернополі пройшов уже третій мистецько-кулінарний фестиваль «Галицька дефіляда», участь у якому взяли і молоді майстри народних ремесел, учні та випускники професійно-технічних училищ. Тут же працював і консультативно - довідковий павільйон центру зайнятості, де всі бажаючі мали змогу ознайомитися з вакансіями на ринку праці області.

Натомість, Юрій Хоміцький переймається тим, що зараз жодне ПТУ не готує дизайнерів чи майстрів з пошиття взуття, а тому на його виробництві ще й досі продовжують трудитися спеціалісти, які вже досягли пенсійного віку. Тож він готовий створити безпосередньо на власній фірмі курси для молодих людей, які хочуть працювати у цій сфері. Проте для цього він небезпідставно сподівається на всебічну допомогу служби зайнятості, департаменту профтехосвіти та певні преференції з боку держави.

Гостру проблему з кваліфікованими робітниками відчуває і керівник ТОВ «Плотицька агропромтехніка» Василь Заліщук.

- Справа у тому, що у нас на виробництві з поміж інших працюють і ті, хто вміє та знає свою роботу, але не має відповідної освіти. А саме диплома, а не професіоналізму, вимагає нав’язана нам атестація робочих місць. Невже ніяк не можна вирішити цієї проблеми? – запитав він у Ярослава Кашуби і отримав від тернопільського гостя обнадійливу відповідь.

Ще перед зустріччю директор Тернопільського міськрайонного центру зайнятості Анатолій Куриляк наголосив, що політичні та соціально-економічні процеси у нашій країні значно впливають і на ринок праці, вимагають нових форм та підходів до вирішення тих чи інших питань людей. Зокрема за останній рік працівникам центру значно додалося роботи з вимушеними переселенцями та демобілізованими учасниками АТО.

- Звичайно, не перекладаючи своїх обов’язків на чужі плечі, наші працівники намагаються діяти оперативно та професійно. Проте, без належної підтримки роботодавців та всієї громадськості краю нам не обійтися. Передусім, очолюваному мною центру зайнятості завжди надають активну допомогу та сприяють у працевлаштуванні людей підприємці Ліги «Українська справа». Аби ці контакти з дня у день міцніли, ми вже домовилися, що на сайті цієї громадської організації публікуватимемо консультаційні та довідкові матеріали служби зайнятості. Сподіваюся, що отримана від нас інформація буде корисною для усіх наших соціальних партнерів, - сказав Анатолій Куриляк.

- «Українська справа» була, є і буде відповідальною перед громадою. Саме тому ми не лише завжди активно беремо участь у важливих соціальних чи суспільно-політичних процесах у Тернополі та області, а й нерідко першими ініціюємо такі заходи та матеріально підтримуємо їх. У цьому переліку співпрацю зі службою зайнятості слід розглядати не стільки, як допомогу конкретній державній інституції, скільки, як підтримку тим нашим краянам, які в силу обставин залишилися без роботи, а отже без засобів для існування. А підставити своїм співвітчизникам міцне плече у найскрутніший час – святий обов’язок кожного українця, - підсумував результати зустрічі Ігор Парій.